Ga naar de inhoud
Gouda Oost | Algemeen

Nieuwbouw

Eengezinswoningen, appartementen en openbare ruimte

In het kader van de wijkontwikkeling in Gouda Oost wordt door de gemeente Gouda in samenwerking met Woonpartners Midden-Holland een aantal projecten uitgevoerd. Doel van het project Wijkontwikkeling is de revitalisering van het gebied, zodat een betere en prettiger wijk ontstaat.

 

Wijkontwikkeling

Gouda Oost is inmiddels een prachtige en vooral groene wijk geworden met goede voorzieningen voor wonen, werken, spelen en recreëren. Het is onze ambitie om een woningaanbod te realiseren die een aanvulling is op de bestaande voorraad met zowel appartementen als eengezinswoningen. We willen namelijk een doorstroming op gang brengen om ervoor te zorgen dat iedereen, jong en oud, starter- en doorstromer, huurder en koper in deze mooie wijk kan blijven wonen.

Om prettig te wonen zijn leefbaarheid en levendigheid ontzettend belangrijk. Wat er nodig is bepalen we op basis van de bestaande woonvisies, eigen onderzoek en vooral door te praten met de verschillende partijen die in de wijk actief zijn. Denk hierbij aan het wijkteam, makelaars, adviseurs en niet te vergeten de bewoners en gebruikers van de wijk. Naast een ruim opgezet park met verschillende functies zijn er tussen de woningen pleintjes bedacht met speelruimte voor de kleinere kinderen. Kortom, Gouda Oost is een wijk geworden waar men prettig kan wonen met voorzieningen als scholen, kinderopvang, zorgfuncties, apotheek, supermarkten en buurtwinkels.

 

Waar bouwen we nu?

Herontwikkeling vindt momenteel plaats in verschillende deelgebieden. De bouw op het Middengebied is in de zomer van 2023 afgerond. Op de Oostvogel locatie en Van Heuven Goedhartsingel ontvingen de nieuwe bewoners in december 2023 hun sleutel. In deelgebied Zuidelijk Stempel Oost zijn we in december 2023 gestart met bouwen. Wilt u meer specifieke informatie? Kijk op deze website op de projectpagina van één van deze deelprojecten.

Wat is al gerealiseerd?

Plein en Park Zuidelijk Stempel West

Het plein is de entree tot de wijk en is de verbindende ruimte tussen het Nelson Mandela Centrum, het Park en de supermarkten. Het ligt op de kruising van de oversteek (met de De Kortestraat) en de Sportlaan.

Ook is bij de herstructurering van Gouda Oost een park aan de De Kortestraat ontworpen en aangelegd: het Anne Frank Plantsoen. Het park bestaat uit een vastgestelde hoofdstructuur van paden, groen en drie parkgebiedjes.

 

Woningen Zuidelijk Stempel West

De volgende deelprojecten zijn opgeleverd en in de verhuur:

 • Leo Vromantoren 
  Het complex is gelegen aan de Sportlaan en is ontworpen door Arjen Kabboord van 01-10 architecten. In het ontwerp van de woontoren zijn duidelijke accenten gelegd waarbij als inspiratiebron het werk van Leo Vroman is gebruikt. In totaal zijn hier 39 appartementen gebouwd: 20 3-kamer appartementen in de sociale sector en 19 4-kamer appartementen in de vrije sector, met bijbehorende parkeerplaatsen. Het appartementencomplex bestaat in totaal uit 11 verdiepingen met per etage 2 sociale appartementen en 2 vrije sector appartementen. De bergingen zijn gelegen op begane grond en deels op de 1e verdieping. De appartementen zijn in het 3e kwartaal van 2016 opgeleverd.
 • Georgine Sanderstoren
  Tegenover de Leo Vroman toren aan de Sportlaan is door dezelfde architect een bijna gelijkwaardige toren ontworpen. De bouw door Van Wijnen is gestart in oktober 2016. De oplevering vond plaats in juni 2018.
  De toren bestaat in totaal uit 66 appartementen in de sociale sector waarvan 49 3-kamer appartementen (GBO tussen de 67 m² en 83 m² ) en 17 2-kamerappartementen (GBO tussen de 41 m² en 59 m²). In totaal bestaat de toren uit 10 verdiepingen. Op de onderste laag bevindt zich een commerciële plint met winkels. Op de 1e verdieping is de parkeergarage gelegen. Alle woningen zijn voorzien van PKVW. De zonnepanelen zijn bedoeld voor de installaties in de algemene ruimtes en de WKO (Warmte Koude Opslag) installatie. De woningen hebben geen gasaansluiting. Alle woningen zijn voorzien van vloerverwarming.
 • Benjamin Telderstoren e.o.
  Deze woontoren bestaat uit 22 sociale huurappartementen: per etage bevinden zich 4 appartementen, waarvan 2 zich op de begane grond bevinden.
  Trebbe West heeft in opdracht van Woonpartners Midden-Holland op deze locatie - rondom een groen middenhof- in totaal 64 woningen gebouwd. Naast de 22 appartementen van de Benjamin Telderstoren heeft Woonpartners in het bezit: 6 sociale huur eengezinswoningen (Wiardi Beckmanhof en Verzetslaan) en 12 eengezinswoningen in de vrije sector (De Korte Straat en Sportlaan). Tevens zijn er 24 koopwoningen gerealiseerd. De laatste woningen zijn medio 2017 opgeleverd.

 

Nieuwsbrieven Wijkontwikkeling Gouda Oost

Details

Status Ontwikkeling