Ga naar de inhoud

Dinsdag 17 januari 2023 was de traditionele nieuwjaarsreceptie van de Koning en de Koningin in het Paleis op de Dam voor Nederlandse genodigden. Hiervoor worden mensen uit politiek en openbaar bestuur en uit diverse sectoren van de Nederlandse samenleving uitgenodigd. Daarnaast werden dit jaar specifiek een 30-tal vertegenwoordigers uitgenodigd die betrokken zijn bij het thema wonen omdat de woningmarkt in Nederland volop in de belangstelling staat. Directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland Merlien Welzijn was een van de genodigden. Na enkele toespraken kwamen de gesprekken los waarin veel gesproken is over het wonen in Nederland en oplossingen om de huidige knelpunten te lijf te gaan. Wonen staat hoog op de bestuurlijke agenda en dat is heel goed.

 

Bijzondere aandacht voor wonen

In de uitnodiging van het Koningspaar staat dat de sector wonen bijzondere aandacht verdient. Er is behoefte aan veel woningen en versnelling van de bouwopgave. Maar dat is geen sinecure. Alle betrokken partijen hebben elkaar keihard nodig en dan nog wordt het een uitdaging. Merlien ging dan ook met een missie naar Amsterdam. Om toch zoveel mogelijk woningen te realiseren binnen afzienbare tijd is samenwerking essentieel.

 

Leefbaarheid en sociale cohesie

Na een indrukwekkende ontvangst in het paleis op de dam volgde een geanimeerd gesprek met koningin Maxima waarin duidelijk bleek dat Hare Majesteit hart heeft voor het thema: leefbaarheid en sociale cohesie. Het belang van corporaties daarbij is evident. Merlien Welzijn: “We bouwen immers niet simpelweg huizen, maar we bouwen een samenleving. Mensen wonen samen in een straat, buurt en wijk zonder dat zij elkaar altijd even goed verstaan of zich automatisch tot elkaar verhouden. Met het netwerk dat we hebben en onze eigen inzet zijn we hier van meerwaarde om mensen te verbinden.”

 

‘Housing first’

Ook kwam ter sprake hoe bestuurders eigen ervaringen meenemen in het werk in de sector. Zo is het concept van ‘housing first’ een belangrijke vorm van huisvesten bij dakloosheid. Merlien: “Eerst zekerheid van wonen voordat onze partners toe kunnen komen aan zorg, ondersteuning en/of behandeling. Hoe belangrijk de volgorde der dingen is en juist dat kunnen invoelen of vanuit eigen ervaring weten is belangrijk. Een corporatiebestuurder is dus met de organisatie en ook met zijn/haar persoon verbonden met de samenleving.”

 

Schuldenproblematiek

In de samenleving staat ook armoede en de schuldenproblematiek hoog op de agenda. Merlien: “Ook hier blijkt keer op keer hoe belangrijk het is om samen op te trekken met partners en goed in gesprek te zijn met onze huurders. Huurders hebben door de bank genomen een zeer goede betaaldiscipline richting de corporatie terwijl er binnen het huishouden vaak op diverse andere vlakken problemen zijn. Door als woningstichting bijvoorbeeld ook actief contact te hebben met voedselbanken en wijkpartners kunnen we schuldenproblematiek sneller samen detecteren om ook samen te helpen.