Ga naar de inhoud

Elk jaar maken woningcorporaties afspraken met de gemeenten waarin ze werkzaam zijn. In die ‘prestatieafspraken’ staat hoeveel woningen gebouwd zullen worden, wat beloofd wordt om te doen aan onderhoud, verduurzaming en verbetering leefomgeving.

Woonpartners MH maakt daarvoor afspraken in drie gemeenten. In Gouda samen met Mozaïek Wonen. In Waddinxveen is Woonpartners MH de enige woningcorporatie en in de gemeente Zuidplas zijn de gesprekken nog gaande. Daar maken meerdere corporaties waaronder Woonpartners MH afspraken met de gemeente. Ook de huurdersbelangen- organisatie HRHM kijkt kritisch naar de afspraken en is mede-ondertekenaar.

De afspraken met gemeenten volgen uit gemaakte afspraken op nationaal niveau met het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Aedes, VNG en Woonbond. Naast deze Nationale Prestatieafspraken geeft ook de Nationale Woon- en Bouwagenda input voor de gemeentelijke prestatieafspraken.

 

Gemeente Gouda

Voor Gouda betekent het dat er afspraken gemaakt zijn over het percentage sociale huurwoningen bij nieuwe bouwprojecten, over toewijzing, over het aantal woningen in middenhuur en flexwoningen, over huurverhoging en -verlaging, over woningverbetering en -onderhoud.

Daarnaast geeft Woonpartners voorrang aan gevelonderhoud voor verduurzaming aan complexen met een verwachte exploitatietermijn van meer dan 25 jaar met een E-, F- of een G-label.

Maar ook thema’s als wonen, zorg & welzijn en leefbaarheid & participatie zijn in de afspraken vastgelegd. Denk daarbij aan een project voor begeleid wonen en sociaal beheer in de wijken.

 

Zoeken naar goede locaties

In Waddinxveen zijn soortgelijke afspraken gemaakt. Voor het snel bouwen en plaatsen van flexwoningen zijn de gemeente en Woonpartners MH nog op zoek naar een locatie, als ook voor een project van begeleid wonen.

Voor ondertekening van de prestatieafspraken met de gemeente Gouda was wethouder Rogier Tetteroo aanwezig samen met directeur-bestuurder Anne ter Steege van Mozaïek Wonen en directeur-bestuurder Merlien Welzijn van Woonpartners Midden-Holland. In de gemeente Waddinxveen ondertekende wethouder Albert Kerssies samen met Merlien. Namens de huurdersbelangenorganisatie HRHM ondertekende Geert Boevink in beide gemeenten.