Haalbaarheidsonderzoek voor warmtenet gestart
De gemeente Waddinxveen, Woonpartners Midden-Holland en warmtenetspecialist NetVerder gaan de haalbaarheid van een collectieve warmtevoorziening in de Startbuurt GVPH verder onderzoeken. Daarvoor hebben ze een intentieovereenkomst getekend. De Startbuurt GVPH bestaat uit de buurten Groenswaard, Vondelwijk, Peter Zuidlaan en Horstenbuurt. Uit de recente voorkeurspeiling in de Startbuurt geeft meer dan 60% van de deelnemers aan meer te willen weten over een warmtenet. Door het onderzoeken van de haalbaarheid blijft het warmtenet een van de mogelijkheden om de ongeveer 3.300 woningen in de toekomst duurzaam te verwarmen.
Haalbaarheid warmtenet
De gemeente onderzoekt samen met NetVerder, zuster van netbeheerder Stedin, de mogelijkheden voor een gezamenlijk publiek warmtebedrijf en een warmtenet voor de Startbuurt GVPH. Hiermee zetten ze een volgende stap naar een aardgasvrije wijk, waarin de warmtevoorziening in publieke handen blijft. Het is nog niet zeker of het warmtenet er daadwerkelijk komt: het hangt er onder andere vanaf of er genoeg inwoners willen aansluiten en of het technisch en financieel haalbaar is. Naast een eventueel warmtenet zijn individuele oplossingen, zoals warmtepompen, ook mogelijk om de buurten duurzaam te verwarmen.
Inwoners tonen interesse in warmtenet
In juni hebben de inwoners van de Startbuurt GVPH via een peiling hun voorkeur gegeven voor een duurzame techniek in plaats van aardgas. Met bijna 500 geldige stemmen hebben we een representatief beeld van de voorkeur van de inwoners van de buurten. Meer dan 60% van de deelnemers gaf aan de voorkeur te hebben voor een collectief warmtenet ten opzichte van een individuele warmtepomp en zou meer over het warmtenet willen weten. Redenen hiervoor waren lagere maandelijkse kosten of het hebben van minder werkzaamheden in huis. Dit betekent nog niet dat het warmtenet er daadwerkelijk komt. Wel stimuleert het de gemeente, Woonpartners Midden-Holland en NetVerder om verder onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een collectieve warmtevoorziening in Startbuurt GVPH.
Onderzoek naar geschikte bronnen
Een onderdeel van het kijken naar de haalbaarheid is het onderzoeken van geschikte bronnen voor een eventueel warmtenet, bijvoorbeeld door de inzet van aardwarmte in combinatie met het bredere regionale initiatief ‘Warmtesamenwerking Oostland’. Hierin werken meerdere gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de glastuinbouwsector samen aan een duurzaam regionaal warmtenet waarmee kassen en woningen duurzaam verwarmd kunnen worden.
Inwoners denken mee
Wat dit project bijzonder maakt, is de centrale rol voor inwoners. Zij denken mee, van keuze tot uitvoering. De gemeente Waddinxveen doet dat door niet van tevoren één oplossing te kiezen, maar samen met inwoners en partners te verkennen wat echt past. De gemeente benadrukt dat het vertrouwen van inwoners cruciaal blijft: betaalbaarheid, betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid staan daarom centraal in het vervolgtraject.