Gouda Oost - Georgine Sanderstoren

Tegenover de reeds gerealiseerde Leo Vroman toren aan de Sportlaan is door dezelfde architect, in samenwerking met Woonpartners Midden-Holland, een bijna gelijkwaardige toren ontwikkeld waarvan de bouw gestart is in oktober 2016. Er komen 66 appartementen in de sociale sector, een inpandige garage en in de plint ruimte voor winkeltjes.

De toren van Zuidelijke Stempel West (ZSW) vormt samen met de Leo Vroman woontoren op de Springerslocatie de eyecatcher van het nieuwe Gouda Oost. De naam verwijst naar Tineke Vroman.

Tineke Vroman was bekend als de vrouw van de dichter Leo Vroman. Maar zij was echter veel meer dan alleen de vrouw van Leo. Naast vrouw, moeder, oma en vriendin was zij medisch antropologe en schrijfster. Zij schreef ook zelf gedichten onder haar meisjesnaam Georgine Sanders.

Ontwerp geïnspireerd op Schotse ruit

Het ontwerp van het gebouw is van de hand van Arjen Kabboord van 01-10 architecten. De balkons hebben drie verschillende uitvoeringen: volledig uit de gevel, half uit de gevel en verzonken in de gevel. Met de kleuren van de stenen krijg je zowel onder- en bovenliggende horizontale lijnen als verticale. Ze vormen een ruitpatroon.

De grootte van de woningen varieert: 18 kleine appartementen hebben een gebruiksoppervlakte van circa 40 m² tot 50 m². De erboven gelegen appartementen hebben een grootte van circa 65 m² tot 80 m².

Parkeren één hoog

In de woontoren komen op de begane grond winkels. De eerste verdieping wordt gebruikt voor parkeren. De 31 parkeerplaatsen zijn bereikbaar via een inpandige helling en er is natuurlijke ventilatie doordat de gevel is voorzien van open metselwerk.  Op de tweede tot de tiende verdieping komen in het totaal 66 appartementen.

Alle woningen worden verhuurd in de sociale sector. Met het bouwen van wat kleinere appartementen wordt er voorzien in de actuele vraag naar compactere woonruimte met name voor alleenstaanden en startende stellen. De woningen krijgen allemaal een huurprijs onder de aftoppingsgrens (€ 592,55  prijspeil 2017).

Adressen: 
- Wiardi Beckmanhof 10 t/m 150
- Sportlaan 151 t/m 155 (oneven)
- De Kortestraat 85 en 87.

Verhuur

Circa 6 maanden voor de oplevering van de woningen start Woonpartners Midden-Holland met de verhuur van de woningen. Belangstellenden kunnen zich nu al via een speciaal formulier opgeven bij Woonpartners Midden-Holland. Zij worden persoonlijk op de hoogte gebracht van alle ontwikkelingen.

Plaats

Gouda

Complexnummer

748

Complexnaam

Georgine Sanderstoren

Status van project

voorbereiding uitvoering

Type project

Nieuwbouw

Woningtype

Appartementen en studio's

Aantal woningen

48 appartementen en 18 studio's

Stedenbouwkundige

One Architecture uit Amsterdam

Architect

01-10 Architecten uit Rotterdam

Landschapsarchitect

Lodewijk Baljon landschapsarchitecten uit Amsterdam

Adviseur civiele techniek

Arcadis Nederland bv

Constructeur

SWINN

Aannemer bouwrijp

Van Gelder Groep

Aannemer woonrijp

Van Gelder Groep

Aannemer bouwkundig

Van Wijnen Stolwijk

Sloop

Gereed

Start bouwrijp maken

Augustus 2016

Start woonrijp maken

Eind 2017

Start bouw

Medio oktober 2016

Oplevering

Q1 2018