Terug naar het nieuwsoverzicht

116 duurzame huurwoningen in Nieuwerkerk

26 september 2019

In Nieuwekerk aan de IJssel worden 116 duurzame huurwoningen gerealiseerd in het plan Esse Zoom. Het gaat om 56 huurwoningen van VSN n.v. in de vrije sector en 60 Nul-Op-de-Meter (NOM)huurwoningen van Woonpartners Midden-Holland in de sociale sector. De woningen worden gebouwd door Dura Vermeer.

Op donderdag 26 september verricht de heer Jan Hordijk, wethouder gemeente Zuidplas samen met René Mascini,directeur-bestuurder, Woonpartners Midden-Holland, Chantal de Bree (directie VSN n.v.) en Rob Tummers (directeur Dura Vermeer Zuid West BV) de feestelijke handeling die de start van de bouw van het project symboliseert.

Jan Hordijk, wethouder van de gemeente Zuidplas benadrukt in zijn toespraak: “In Esse Zoom is er voor ieder wat wils. Dit project maakt bij uitstek de kernbelofte waar: ‘Dorps wonen in het groen’. U kunt hier wonen in een waterrijke  omgeving, of juist aan een groen park: iedere woonbuurt beschikt over zijn eigen karakteristieke eigenschappen. Maar wat voor alle buurten geldt, is dat die autoluw en kindvriendelijk zijn”.

 

Duurzaamheid staat centraal in deze ontwikkeling. De woningen in Esse Zoom worden goed geïsoleerd en voorzien van een individuele bodem warmtepomp, een warmteterugwin-unit, een WTW douche en zonnepanelen. Met deze voorzieningen wordt net zoveel duurzame energie over een gebruiksjaar opgewekt dan dat onder genormaliseerde omstandigheden verbruikt wordt in een huishouden. Ze mogen daarom na de eindkeuring vooruitlopend op de oplevering voor een groot deel van de woningen het keurmerk NOM-woning dragen.

“Door deze duurzame ontwikkeling bedienen we het sociale en midden huur segment, en hierdoor krijgt de nieuwe gebiedsontwikkeling Esse Zoom steeds meer vorm”, aldus Rob Tummers (directeur Klant & Markt bij Dura Vermeer).

 

Dura Vermeer werkt samen met Klimaatgarant voor de installatie en beheer van de energiebronnen en is een goede partner met veel ervaring op dit gebied. Huurders moeten zich realiseren dat ze anders met hun energievoorziening moeten omgaan dan in een reguliere woning. Daar gaan we de huurders ook uitgebreid over voorlichten. Het is wennen, maar de meeste gebruikers zijn meestal erg enthousiast als ze het systeem begrijpen.

 

“Het is voor ons een groot plezier en een mooi moment om de eerste nieuwbouw sociale huurwoningen in Nieuwerkerk met Dura Vermeer te realiseren” zo licht René Mascini in zijn speech toe. Dit geeft mij het klavertje-4-gevoel. Wij zijn als corporatie in vier gemeenten actief en het is voor ons de 4e kern in de gemeente Zuidplas met nieuwbouw na Moordrecht (woon-zorgcomplex), Moerkapelle (de Jonge Veenen) en Zevenhuizen (Koningskwartier). Voorbeelden van recente duurzame nieuwbouw van Woonpartners zijn ondermeer de 66 appartementen van de Georgine Sandertoren en de 39 appartementen van de Teldertoren in Gouda Oost en het Centrumplan in Waddinxveen. We hebben ervaring in meerdere nieuwbouwprojecten met Warmte Koude opslag en gasloos bouwen. NOM-woningen zijn voor ons echter nieuw en we zijn er trots om deze te kunnen aanbieden aan woningzoekenden in de gemeente Zuidplas.”

 

Naast de huurwoningen van Woonpartners in de sociale sector worden er ook 56 huurwoningen gebouwd voor de Stichting Woningmaatschap Nieuwerkerk. Deze stichting is opgericht door VSN n.v.. Chantal de Bree vindt het spannend. “Hoe mooi is het hier dat er met particulier geld instapklare woningen worden gerealiseerd voor de middenhuur. Met deze ontwikkeling dragen wij bij aan de doorstroming in de gemeente Zuidplas. Huishoudens die een sociale huurwoning achterlaten in de gemeente Zuidplas krijgen voorrang in de toewijzing. Voor ons is het de eerste keer dat we nieuwbouw doen en het smaakt naar meer. Zeker de samenwerking met alle partijen bevalt ons goed. We maken dan ook graag gebruik van deze bijeenkomst om het te combineren met de start van de verhuur. We hebben onze woningen de projectnaam de Stroming gegeven en alle informatie is vanaf nu te vinden op www.hurenindestroming.nl. Wij zijn er ongelooflijk trots op dat wij een steentje kunnen bijdragen aan het totaalaanbod van woningen in Nieuwerkerk”.

 

De woningen bevinden zich in de wijk Esse Zoom aan de zuidkant van Nieuwerkerk aan den IJssel. De omgeving is groen, zeer ruim en toch in de Randstad. Esse Zoom bestaat straks uit ongeveer 550 nieuwbouwwoningen, waarvan de eerste fasen al aan de nieuwe bewoners zijn opgeleverd. Het gebied is omringd door het polderlandschap. Er is genoeg ruimte en alle mogelijkheden om woondromen werkelijkheid te laten worden.

De huurwoningen worden in fasen gebouwd en ook opgeleverd. De oplevering van de eerste huurwoningen wordt verwacht in het begin van het eerste kwartaal 2020.

Een fotoimpressie staat op e website in het fotoalbum.