Terug naar het nieuwsoverzicht

1e paal 24 startersappartementen

04 oktober 2018

Op 3 oktober 2018 heeft wethouder Rogier Tetteroo samen met René Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland en Arjan van der Neut, regiomanager West van projectontwikkelaar Janssen de Jong de feestelijke eerste paal geslagen van de 24 appartementen aan de Middenwillens in Gouda. Het project is in ontwikkeling van Janssen de Jong en aannemer Stout voert de werkzaamheden uit.

De buurt Middenwillens is bijna volgebouwd, maar aan het einde van de Middenwillensweg wordt hard doorgebouwd. “Ik ben apetrots op deze kleine maar heel leuke wijk.” zo sprak wethouder Rogier Tetteroo. “Door de differentiatie in dit project is er voor iedereen keuze voor een koop- of huurwoning. Ik heb me ingezet voor de toevoeging van sociale woningbouw in dit project en ben dan ook blij dat dit gelukt is. Met de ligging vlak bij de natuur en dicht bij het station zijn deze huurwoningen waarschijnlijk heel snel verhuurd”.

In deze laatste fase neemt Woonpartners 24 starterswoningen turn-key over. Ze liggen uitstekend qua locatie: op fietsafstand van de binnenstad en dichtbij het station Goverwelle. Dit maakt de

2-kamerwoningen uitstekend geschikt voor starters tot 30 jaar.

 

Ontwerp

Het complex heeft de uitstraling van een woonblok met eengezinswoningen. Dat past ook in opzet bij de andere bebouwing van de buurt. Het zijn echter allemaal appartementen die een gemeenschappelijk tuin delen. Het groenonderhoud wordt uitbesteed zodat het komende zomer genieten is voor de huurders. De voortuin is ook gemeenschappelijk en blijft bereikbaar voor de beglazing. De appartementen op de begane grond hebben over de hele breedte van de woning een eigen buitenruimte van 1,20 m diep. De woningen op de 1e en 2e etage zijn toegankelijk via een galerij. Elke woning is ongeveer 50 m² groot maar ze hebben allemaal een individuele berging. Edwin Kuipers tekende van Venster Architecten tekende voor het ontwerp.

 

Huur

“Er is een groot te kort aan huurwoningen” aldus René Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland. “Starters moeten gemiddeld 13 jaar wachten op een woning (op basis van BL-score gerekend vanaf 18 tot 35 jaar) In verhouding kunnen we minder dan 10% van de woningzoekenden bedienen met het aanbod dat er is. Naast alle investeringen die we al doen in huurwoningen ben ik blij dat we deze woningen gaan verhuren aan huishoudens van 1 à 2 personen en dat we de huurprijs laag hebben kunnen houden: onder de 1e aftoppingsgrens zodat huurtoeslag mogelijk is.” De start van de verhuur is gepland in april 2019. Geïnteresseerden kunnen zich nu al via de website op de belangstellendenlijst laten plaatsen.

 

Op gebied van duurzaamheid heeft Woonpartners samen met de projectontwikkelaar gekozen voor het aanbrengen van PV-panelen en alle voorzieningen voor gasloze energievoorziening. In het energieplan is voorzien dat op elk moment de woningen worden overgeschakeld op alternatieve warmtebronnen. Op dit moment is het voor de huurders nog voordeliger om te verwarmen met gas en te koken op een elektrisch fornuis.

 

Kwaliteit

Arjan van der Neut, regiomanager van Janssen de Jong, benadrukte: “Het type woning is anders dan de koopwoningen en we hebben snel gebouwd. In totaal staan er 137 woningen in een periode van 2 jaar. We hebben met Woonpartners naar de meest optimale vorm gekeken qua oppervlakte en verdeling van de ruimte”. De afwerking en het gebruik van de materialen zijn van gelijke kwaliteit en zijn niet van de koopwoningen te onderscheiden.

 

Locatie

Middenwillens is een groene, waterrijke wijk aan de rand van Gouda met in de directe omgeving veel natuur als het Goudse Hout, het Steinse Groen en de Reeuwijkse Plassen. Middenwillens is centraal wonen met station Goverwelle op loopafstand en de binnenstad op enkele fietsminuten. De wijk Middenwillens karakteriseert zich door de jaren dertig uitstraling van de vorige eeuw. Ook de 24 tweekamerappartementen die Woonpartners hier in de betaalbare huur wil realiseren voldoen aan dit beeld.

 

Een overzicht met foto's van de bijeenkomst, is te bekijken in het fotoalbum.