Terug naar het nieuwsoverzicht

Burendag in Gouda

24 september 2018

Op 22 september was het Burendag. Een dag waar allerlei activiteiten werden georganiseerd. Zo was in Gouda Oost het 'Met Elkaar Festival' en in de Vogelbuurt in Korte Akkeren stond de dag in teken van verbinding tusen bewoners en jongeren.

Met Elkaar Festival Gouda Oost

Een lang lint vanaf het Nelson Mandela Centrum tot achter de Ontmoetingskerk bij het Anne Frankpark met ruim 20 kramen en allerlei activiteiten van en voor de buurt. Om 11.00 uur werden er op twee plekken confettiestaven geknald en het festival was geopend. Er was muziek, spelactiviteiten voor de kinderen, lekkere hapjes, aanbieding van kleding & andere artikelen en nuttige informatie over onder andere de Goudse Weekendschool, de Non-Foodbank, het Café Nelson met in de komende weken allerlei bijeenkomsten, het Sociaal Team, basisschool Wereldwijs, het Wijkeethuis, schildersclub De Goudse Streek, Kwintes, etc.

Vanaf 12.30 uur begon het helaas te regenen, maar iedereen vond een plekje in een van de deelnemende gebouwen. Het Met Elkaar Festival is nmede mogelijk gemaakt door GoudApot, Kwadraad, Sport.Gouda, Centrum voor Jeugd en Gezin, Gemiva-SVG, wijkteam Oost. Woonpartners had voor 100 kinderen goodiebags klaar liggen.

 

Burendag in Vogelbuurt

De Vogelbuurt in Gouda –Korte Akkeren is een wijkje waar allerlei bewoners aan de slag gaan met de sfeer in de buurt. Bewoners en vrijwilligers pakken de problemen zelf aan. Vrijwilligster Rachida is erg actief in de Vogelbuurt en heeft samen met buurtbewoner Reyer Vos een geweldige ‘burendag-actie’ opgezet om de betrokkenheid van jongeren met de buren in de wijk te verbeteren.

Een aantal jongeren van Taling (jongerenbegeleiding) wonen in de Vogelbuurt. Gesprekken tussen buurtbewoners en het woonhuis gaan niet altijd vanzelf. Er is een initiatief gestart vanuit buurtbewoner Rachida van buurtvereniging ‘Vogelbuurt veilig’ om hier iets in te doen.
 
Zij heeft Reyer Vos gevraagd om mee te denken. Hij is naast buurtbewoner ook jongerenwerker en begeleidt verschillende sociale projecten in andere steden. Nu is gekozen voor het middel graffiti, om zo laagdrempelig aan te kunnen sluiten en de jongeren meteen in aanraking met beeldende kunst te brengen.

Reyer is in gesprek gegaan met de jongeren en hun begeleiding en heeft hun te weten enthousiasmeren voor dit kleine kunstproject. Dit als aanzet om meer binding te krijgen met de buurt.
 
Onder leiding van Reyer zijn de jongeren aan de slag gegaan met graffiti met een spetterend eindresultaat. Tijdens de activiteit zijn ze in gesprek gegaan over toekomstperspectief, contact met buurtbewoners en hen rol in de buurt. Iedereen ervaarde dit als zeer positief! 

 

Woonpartners heeft voor deze dag materiaal ter beschikking gesteld.