Terug naar het nieuwsoverzicht

Open Monumenten Dag 2016

08 september 2016
Zaterdag 10 september heeft Woonpartners Midden-Holland, in het kader van Open Monumentendag, drie monumentale panden in het centrum van Gouda opengesteld voor het publiek: De Doelen aan de Lange Tiendeweg, De Goudleerbehangkamer in Huize Groeneweg aan de Baan en het Willem Vroesenhuis aan de Spieringstraat. Tijdens de Open Monumentendag werd de gelegenheid geboden deze monumenten van buiten én van binnen te bekijken.

De Doelen, die pas sinds 2015 in bezit is van Woonpartners is zelden toegankelijk. De bezoekers waren dan ook al vroeg in het pand om alles te bekijken. Prachtige plafondafwerkingen, eeuwenoude schilderijen en opvallende details konden van dichtbij worden bewonderd; iets wat normaal gesproken alleen mogelijk is voor de klanten van de bedrijven of de bewoners.

 

Woonpartners breidt haar woningbezit gestaag en gecontroleerd uit, vorig jaar werden De Doelen aan het woningbezit toegevoegd. “Dit soort monumentale panden zijn de krenten in de pap!” zegt Siebe Bloembergen, opzichter van Woonpartners, die tijdens de Monumentendag een rondleiding geeft aan geïnteresseerd publiek. “Kijk vooral eens wat vaker omhoog en geniet van de prachtige gevels die in het centrum van Gouda aanwezig zijn, het lijkt hier wel een openluchtmuseum”.

 

Restaureren is vakwerk

De woningcorporatie koestert monumentale panden en doet extra moeite om cultureel erfgoed in goede conditie te houden. Omdat het onderhoud van monumentaal bezit extra kosten met zich mee brengt, is Woonpartners er alles aan gelegen goede kwaliteit van onderhouds- en restauratiewerkzaamheden te laten leveren. Hiervoor wordt regelmatig beroep gedaan op de eigen onderhoudsdienst en van specialistische aannemers zoals G. Hol & Zn uit Zevenhuizen. “Een oud raam moet je met liefde behandelen. Ik verdiep me dan ook in de geschiedenis en wil weten hoe het vroeger was. Op oude foto’s in het streekarchief zie je vaak of een raam een kiepraam was of een schuifraam, hoe de scharnieren draaiden en of er luiken waren” zo vertelt de timmerman.

 

Grotere restauratiewerken worden aan grotere aannemers uitbesteed met monumentale kennis van zaken. Zoveel als mogelijk worden originele materialen hergebruikt, als dit niet mogelijk is worden ze gereproduceerd. De authentieke sfeer van een complex wordt dan zowel in- als uitwendig zoveel mogelijk gehandhaafd.

 

Wonen in een hofje

Het Willem Vroesenhuis is al jaren een toplocatie voor bezoekers van Open Monumentendag. Alle 650 bezoekers die via de grote voordeur het hofje bereiken, zijn verwonderd over de gemoedelijkheid, het licht en de rustige sfeer in een drukke stad. “Je moet wel een binding hebben met historie en cultuur, wil je hier met plezier wonen” aldus mevrouw Blok. “Het is een mix van bewoners die allemaal goed met elkaar omgaan”. Dit Rijksmonument van Woonpartners heeft als herbestemming ‘woningen’ gekregen, maar er zijn ook panden die een bedrijfsbestemming hebben gekregen. De Goudleerbehangkamer is daar een voorbeeld van.

 

In alle panden waren medewerkers van Woonpartners aanwezig om de bezoekers uitleg te geven over de panden. Met veel enthousiasme werd dan ook uitgelegd waar de term ‘patser’ vandaan komt. “Het maken van goudleer werd ‘patsen’ genoemd, een patser is nog steeds iemand die overdreven met zijn rijkdommen pronkt” zo vertelt Cobie.

Wij zijn de huurders van Woonpartners erg dankbaar dat zij medewerking verlenen bij het openstellen van de panden.

Kijk voor een sfeerimpressie in ons fotoalbum.