Ga naar de inhoud

Op donderdag 11 mei werden de bouwvakkers van Van Wijnen en van de onderaannemers in het zonnetje gezet. Tussen de buien door werden ze getrakteerd op een lekkere lunch met hamburgers en friet. De traditie om met pannenbier te trakteren en een meiboom te planten is niet meer toepasselijk in de bouwwereld. Als alternatief  werd de vlag gehesen en kwam er een zak met bloemenzaad naar beneden.

De toekomstige bewoners van woongroep GoudaUp hielpen een handje. De jonge huurders van de 9 huurwoningen met een gezamenlijke woonkamer vinden het spannend worden én hun ouders ook. Dus elk moment om even te komen kijken, is meegenomen.

 

Naamgeving

De twee gebouwen staan er schitterend bij, nog wel in de steigers maar langzaam worden de contouren en de uitstraling zichtbaar. Het pand aan de Bernadottelaan dankt haar naam ‘De Zilverreiger’ aan het gebruik van een grijze steensoort. Het tegenoverliggende tweelinggebouw ‘De Goudplevier’ is herkenbaar aan een donkerrode kleur. Wie er langs rijdt kanwellicht de naam van de panden in de gevel ontdekken.

 

Ervaring en leren

Metselaars hebben uiterst secuur de stenen van de letters laten uitspringen in de gevel. Daarvoor gaan ze niet zomaar aan het werk, maar wordt er eerst een proefopstelling gemaakt voor ze echt aan de slag gaan. Ronald en Dylan werken al jaren in de bouw. “We lopen hier met acht mannen op het project, door weer en wind. We kunnen alleen niet metselen als het pijpenstelen regent. Dan wordt de specie te vochtig. Maar anders gaan we altijd door. We zijn ongeveer één week bezig met één etage rondom. Vroeger kon je wat meer rust nemen, maar in deze tijd staan planningen onder druk en je hebt het ene project klaar en je start gelijk bij het volgende”.

Naast hen lopen de leerlingen Maurits en David mee. Zij leren het vak in de praktijk. David doet zijn laatste jaar van de opleiding en daarna kan hij gelijk aan de slag. Maurits is de jongste van het stel en loopt drie weken mee. “Het is vroeg opstaan hoor en best koud in de winter. Meisjes zitten er niet op de opleiding, die zitten meer in het hout en de meubelmakerij. Maar ik heb het best naar mijn zin”.

Ondertussen zijn ook andere onderaannemers aan het werk voor de installaties en het plaatsen van deuren, kozijnen en tussenwanden. Sevrin werkt met afbouwsystemen: ”We zijn ingehuurd om de tussenwanden te plaatsen op de eerste etage. Met profielen, gipsplaten en isolatie zijn die wanden straks 25 cm dik. Dan heb je echt geen last meer van geluid. In een goede 2 tot 3 weken zijn we klaar, maar dat doen we dan ook met 4 mannen en we komen elke dag uit Vught. Een lekkere lunch smaakt dan helemaal goed.”

 

Meedoen is belangrijk voor iedereen

Paula Sangers, gebiedsontwikkelaar van Woonpartners Midden-Holland bedankte de bouwvakkers, maar benadrukte ook de samenwerking met andere partners: “Ontwikkelen en bouwen van woningen is samenwerken. Samenwerking in de breedste zin van het woord: betrokken bewoners, winkeliers, schoolbesturen, maatschappelijk werk, verenigingen, belangenverenigingen. Leken en professionals, het wijkteam en het zorgteam. Gouda Oost is een plek voor iedereen. Een inclusieve wijk waar een ieder, ongeacht de achtergrond zich welkom en gewaardeerd voelt. Een sociaal netwerk en meedoen is belangrijk voor iedereen”.

 

Planning

Op 18 oktober 2022 is met de woongroep de start van de bouw gevierd, op 11 mei 2023 was het hoogste punt en de start verhuur van de 51 andere sociale huurwoningen wordt verwacht in de zomer 2023. Voor het einde van het jaar worden de appartementen opgeleverd. Voor meer informatie over dit project, kijk op de projectpagina.