Ga naar de inhoud

In de afgelopen jaren is in de gemeente Zuidplas, ten zuidoosten van Zevenhuizen de nieuwe woonwijk Koningskwartier ontstaan. Woonpartners heeft er al heel wat woningen mogen opleveren: 21 huurwoningen in 2017 en 60 beneden-bovenwoningen in 2019. De bouw van de 14 eengezinswoningen in deelplan 7 met totaal 110 woningen vordert gestaag. Op 17 maart 2022 konden de bouwvakkers het hoogste punt vieren met een frietkraam onder de zonnige blauwe hemel.

 

Je zou denken dat het niet beter kan, maar het is hard doorwerken in de bouw. Vroeg opstaan, in weer en wind, werken met zware materialen en niet bang zijn op grote hoogte. Het is een mannenwereld als je de groep van 70 mannen ziet verzamelen rond de frietkraam. Woonpartners sprak met een paar bevlogen vaklieden.

 

Nog werk tot 2024

Jos Stam, de bedrijfsleider van Thunnissen Bouw BV die de bouw realiseert, heeft de wijk zien groeien: “In 2024 zijn we klaar in dit gebied. Maar we realiseren ons dat er nog veel woningen bij moeten komen, willen we het woningtekort oplossen.” Hij kan gelukkig steunen op zijn collega’s Robin Groenendijk en Danny Plug.

 

Robin is werkvoorbereider bij dit project. Hij zorgt ervoor dat de materialen op tijd worden besteld, de verschillende vaklieden en werkzaamheden op elkaar aansluiten en dat de planning volgens afspraak loopt. “Ik ben tevreden. Ondanks de druk op bouwmarkt, gaat dit project goed. We hebben nog geen last van tekort aan materialen maar het zet wel de prijs onder spanning. Noch corona, noch de storm heeft veel ‘schade’ aangericht. We zorgen voor veiligheid op de bouw. Er lagen wel wat pannen van de daken maar in de tijd ervoor hadden we onze voorzorgen al genomen en het materiaal vastgezet.”

 

Vroeg opstaan

Het valt op dat er een relatief jonge generatie mensen is in de bouw. “Alleen bij de vaklieden zie je langzaam de vergrijzing toeslaan” zo vertelt uitvoerder Danny. “Ik open ’s ochtends om 6.45 uur het hek en sluit pas na 17.00 uur de bouwplaats. Dat zijn lange dagen. Mijn taak is voornamelijk controle houden, wettelijke keuringen uitvoeren en de mannen aansturen”. Dat lijkt moeilijk als je de verschillende nationaliteiten hoort. Er lopen metselaars, timmerlieden, pannenleggers, loodgieters uit Spanje, Kazachstan, Polen, Nederland en andere landen rond.

 

Het is verbazend hoe relatief snel een woning wordt gebouwd. Omdat de woningen van Woonpartners over drie blokken zijn verdeeld, is het ene blok al bijna klaar en zijn ze bij het andere blok nog bezig met de isolatie van de gevels. Gemiddeld duurt de realisatie van een woning 1 jaar. Maar uit enkele feitjes blijkt dat er veel en hard werk wordt geleverd. “30.000 stenen per week worden er gemetseld, per dag worden er 2 woningen voorzien van dakdelen, per week wordt een volledig woonblok voorzien van dakpannen en uiteindelijk als laatste worden de voordeuren erin gehangen” zo licht Danny toe.

 

Planning verhuur

De start van de verhuur is gepland na de zomer 2022, zodat de huurders van Woonpartners eind 2022-begin 2023 de sleutel van hun woning ontvangen. Dat is zeker een feestje waard, gezien de energie die erin is gestopt.