Wat doe je wanneer woningen verouderd zijn? In de wijk Kort Haarlem koos woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland om de vooroorlogse huizen grondig aan te pakken. Dat heeft zijn voor- en nadelen.

Samen met Smits Vastgoedzorg voert Woonpartners grondige onderhoudswerkzaamheden uit bij 100 woningen. Bij de vooroorlogse woningen wordt funderingsherstel gedaan, een moderne isolatie aangebracht en worden de keukens en badkamers vervangen. Een kostbare aangelegenheid, maar zo voldoen de 100 woningen weer aan de duurzaamheidsmaatregelen die bijdragen aan het klimaatakkoord.

 

De bewoners van Kort Haarlem zijn uitgebreid geïnformeerd over dit project. Voor hen hebben de onderhoudswerkzaamheden  ook de nodige voordelen. Zo kunnen zij straks terug in hun eigen, opgefriste huis. De woningen gaan van Energielabel F naar A. Om dat te bereiken moeten ze gedurende 10 weken tijdelijk hun woning verlaten en krijgen ze een gemeubileerde logeerwoning in de buurt aangeboden.

 

Spannende tijden

Voor Frans en Jannie was eind oktober de verhuizing een feit. De verhuiswagen met zes paar extra handen staat voor de deur. Danny, de werkuitvoerder van Smits Vastgoedzorg, polst nog even hoe het er voor staat. “We zijn al een paar dagen aan het inpakken” zo zegt Jannie. “De hele benedenverdieping moet leeg en boven moeten de ramen bereikbaar zijn. Mijn bed mag ik laten staan. Het is best wel spannend want je moet aan alles denken wat je nog nodig hebt. Ik zal de komende dagen nog wel een keer terug gaan om spullen te halen.” Danny neemt ondertussen foto’s van alle meubels en zaken die in de verhuiswagen gaan, “Zo is er straks geen discussie over beschadigingen”. Binnen een uur staat alles in de verhuiswagen, en dezelfde dag wordt het laminaat al verwijderd.

 

Strakke planning

Danny: ”We hebben een strakke planning. Dit wil zeggen dat we per keer ongeveer 10 woningen tegelijk aanpakken. Zodra de huurders uit de woningen zijn, kunnen we aan de slag. De ramen op de bovenverdieping worden vervangen door ramen met ventilatie en vervolgens geschilderd. We isoleren het dak, maar dat kan vanaf de buitenkant. Op de begane grond laten we de binnenmuren staan. De oude vloer gaat er uit en er komt een nieuwe betonnen vloer met isolatie voor in de plaats. Via de nieuwe vloer wordt er een nieuwe fundering aangebracht. Daarnaast wordt er ook nog vloerverwarming in de woonkamer aangebracht. Ook voor ons is het spannend om te zien of uitvoering loopt zoals we hebben voorbereid”.

 

Jannie en Frans hebben ondertussen hun intrek gevonden in de Zuidrandflat. “Het zal best fijn zijn om straks in een goede woning terug te komen. We hebben de keuze van de vloer al gemaakt. Die leggen ze er voor ons in. In mijn nieuwe keuken komt ook een inductieplaat, daar heb ik dan zelf voor gekozen. Ik wil mijn buurt niet uit want we zijn hier allemaal ‘familie’.

 

Smits Vastgoedzorg verwacht in december 2022 klaar te zijn met de werkzaamheden.