Koolmonoxidemelder

Op deze pagina vindt u informatie over een koolmonoxidemelder.

Waarom een koolmonoxidemelder?

Koolmonoxidevergiftiging staat bekend als de sluipmoordenaar. Jaarlijks overlijden er mensen aan of belanden ze met symptomen in het ziekenhuis. Daarom is voorkomen beter dan genezen. In goed overleg met de huurderskoepel HRHM hebben wij ervoor gekozen koolmonoxidemelders te plaatsen in onze huurwoningen die voorzien zijn van een individuele cv-ketel. Wij hebben hier samen met de contractpartners voor het cv-onderhoud afspraken voor gemaakt.

 

Wanneer plaatsen wij een koolmonoxidemelder?

Vanaf 1 januari 2019 starten wij met het standaard plaatsen van koolmonoxidemelders bij het onderhoud aan de cv-ketels en mechanische ventilatie. Afhankelijk van de onderhoudstaat van uw huidige cv-ketel, wordt er binnen nu en uiterlijk drie jaar een melder bij u thuis geplaatst.

 

Welk type melder wordt geplaatst?

De nieuwe koolmonoxidemelders zijn van het merk Honeywell, type XC 100. De accu van deze melder gaat 10 jaar mee. Tijdens het plaatsen test de erkend installateur op goede werking.

 

Hoe herken ik koolmonoxidevergiftiging?

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag.

 

Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

 

Wat te doen als u een koolmonoxidevergiftiging vermoedt?

 • Zet alle ramen en deuren zo ver mogelijk open

 • Waarschuw uw huisgenoten

 • Ga zo snel mogelijk naar buiten

 • Bel het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op

 • Raadpleeg een huisarts.

   

  Wanneer u meer wilt weten over (brand)veiligheid in en rond uw woning kunt u veel zaken terugvinden op de website van de Brandweer.

   

  Mocht u nog vragen hebben over koolmonoxide en het plaatsen van een melder dan kunt u contact met ons opnemen via 0182 – 64 64 64.